הכירו את התופעה: דיבור מתוך שינה אצל ילדים

דיבור מתוך שינה אצל ילדים

אחת מהתופעות המרתקות אצל ילדים היא דיבור מתוך שינה. למעשה, ע"פ מחקרים שנערכו נמצא כי מחצית מהילדים בגילאי 3-10 נוטים לדבר בזמן שינה, כאשר לרוב אין מדובר בדיבור רציף אלא במקטעי דיבור המתייחסים לאירועי היום או צלילים פשוטים אך לא ברורים. לרוב, דיבור מתוך שינה מתרחש בשלבים המוקדמים של השינה העמוקה ולרוב ילדים לא יזכרו כי דיברו מתוך שינה – בדומה למבוגרים. מדובר בתופעה מוכרת מאוד שאיננה מזיקה, אך היא בעלת השפעות על בני המשפחה האחרים מאחר ולא פעם הדיבור עשוי להיות חזק וגבוה מאוד ועל כן גם מפריע לילדים אחרים להירדם ולישון. מה עושים בנוגע לתופעה של דיבור מתוך שינה אצל ילדים ומה חשוב לדעת? על כך – בסקירה הבאה.

דיבור מתוך שינה – מה חשוב לדעת אודות התופעה?

אז למה מדברים מתוך שינה? – מידע נוסף בנושא מפי מומחים מעלה כי דיבור מתוך שינה מתרחש לרוב על רקע של התרגשות מפני אירוע כמו למשל הצגה בגן או בבית הספר או אירוע מדאיג כמו למשל יציאה משגרה בדמות נסיעה לחו"ל. ילדים יכולים לא פעם לנהל שיחות שלמות עם עצמם מתוך שינה או להגיד את אשר על לבם בזמן שהם מגיעים למצב שינה עמוק. לרוב אין מדובר בתופעה בריאותית חמורה אולם במקרים מסוימים היא עלולה להוות סימן להפרעת שינה, וזאת בשל הפרעה במהלך השינה שגורמת לביעותי לילה כמו גם קימה מהירה המלווה ברעד, זיעה קרה או תחושה של חוסר אונים שמגיעה לידי ביטוי בהתנהגויות כמו חוסר רצון לישון, תלותיות ורצון לישון רק עם ההורים ועוד.

חשוב מאוד שאתם כהורים לא תנסו להעיר את הילדים בזמן שהם מדברים מאחר וזה עלול לגרום לקטיעת רצף השינה. אם הילד מפגין סימני מצוקה, זה הזמן לפנות לרופא ילדים אשר יבצע בדיקות ובמידת הצורך גם יפנה למעבדת שינה, מתוך מטרה לסייע לילד להתמודד עם הדיבור מתוך שינה אבל בעיקר עם המקטעים בשינה שגורמים לתחושת עייפות מוגברת כמו גם משפיע על רמת הריכוז של הילד. תמהיל הטיפול המקובל במקרים של הפרעות שינה כמו דיבור שמוביל לעוררות יכול להיות טיפול רגשי (במידה והרקע לדיבור הוא על רקע של אירוע טראומתי או חרדה) או טיפול תרופתי שסיכויי ההצלחה שלו גבוהים מאוד. יחד עם זאת, לטיפול תרופתי נלווים גם תופעות לוואי ועל כן רק במסגרת של ייעוץ מקצועי ניתן יהיה לקבל החלטה מושכלת בנוגע לטיפול – באם אכן נדרש.

מה אתם כהורים יכולים לעשות?

כאמור, אם הילד שלכם מדבר מתוך שינה דעו כי קודם כל מדובר בתופעה מוכרת וידועה שלרוב איננה משפיעה על מצבו הבריאותי או הנפשי. יחד עם זאת, אם לאחר שהילד מדבר מתוך שינה הוא מתעורר ומתקשה לחזור לישון, חשוב לבצע מעקב ובעת הצורך להתייעץ עם רופא הילדים לטובת מתן טיפול. לרוב, ילדים שמדברים בזמן שינה לא זוכרים כלל את האירוע ועל כן אל תנסו לדבר איתם על זה, מאחר וכאמור הם אינם מודיעם לכך כי הם מדברים מתוך שינה. באמצעות ליווי מקצועי מצד רופא הילדים ניתן לנקוט בגישת טיפול שבמסגרתה מתבצע מעקב אחר השינה של הילד, מתוך מטרה להבטיח כי הדיבור אינו מפריע לשינה עמוקה וטובה אשר היא חיונית לתפקוד ולהתפתחות.

לסיכום

דיבור מתוך שינה אצל ילדים היא תופעה מוכרת שעלולה להימשך גם בגילאים בוגרים. ע"פ רוב אין מדובר בתופעה מסוכנת אולם כאשר היא פוגמת באיכות השינה, נדרש לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי שבמסגרתו יינתן טיפול נקודתי.

נגישות