כל מי שחי בישראל יודע שיש במדינה זו פעילות התנדבותית ענפה ומגוונות למדי. בין אם אתם תורמים במסגרת פעילות כזו או נתרמים על ידיה, נראה שאין כמעט תחום רפואי, סיעודי חברתי ועוד, שבו אין עמותות שונות ומתנדבים אשר שמחים לסייע. במסגרתם פעילות מבורכת זו, גופים מסוימים בולטים במיוחד. שם אחד שלא תוכלו לפספס כאן הוא "עזר מציון" ובין פעילויותיה המעניינות והיותר ייחודיות, נמצא נושא מאגר מח העצם. במה מדובר? מדוע נדרש מאגר כזה וכיצד אוספים זאת מהציבור? מה עוד עושה עמותת עזר מציון? ומה עוד מעניין לדעת לגביה? הנה סקירה קצרה שתסביר ותרחיב.
עזר מציון במבט מהיר
עמותת עזר מציון פועלת מאז שנת 1979, כאשר הגדרת עיסוקה הכללית היא מתן סיוע פרא-רפואי מסוגים שונים, לחולים ולמוגבלים. העמותה מתבססת על שילוב של מתנדבים ותורמים. כמו כן, ניתן לתרום לעמותת עזר מציון תרומות מח עצם, שעליהן נרחיב בהמשך. קנה המידה של פעילותה מרשים מאוד. בוודאי במונחים מקומיים. כמה נתונים ימחישו זאת: לעזר מציון 40 סניפים ומוקדי פעילות ו-10,000 עובדים! כל זאת, מתרחש על פני הארץ, ב-25 ערים שונות.
תורמים מח עצם
בכדי להסביר את הפעילות המיוחדת של מאגר ותרומות מח עצם, בואו נסביר בקצרה קודם כל במה מדובר. מח עצם הוא בפשטות האזור הפנימי של העצמות. מה שמיוחד בו בין השאר, הוא שבאזור זה מיוצרים תאי הדם. עזר מציון מפעילה מאגר של תרומות מח עצם, מאז שנת 1998. כשם שפעילותה בכלל רחבה מאוד, כך גם פעילות מרכז תרומה ספציפי זה, שהוא למעשה גדול במיוחד גם במונחים בינלאומיים. ניתן לתרום מח עצם באופן שוטף למרכז זה. כמו כן, עזר מציון יוזמת מדי פעם מבצעי התרמה למטרה זו. דרך מיוחדת נוספת שבה מושגות תרומות חשובות כאלה, היא באמצעות שרשרת החיול בבקו"ם. עזר מציון משתפת פעולה עם צה"ל, אשר מציע למתגייסים להצטרף למאגר התורמים.
מה עוד העמותה מציעה?
אלה עוד כמה פעילויות מרכזיות של עזר מציון:
- השאלת ציוד רפואי – העמותה ידועה בכך שהיא משאילה ציוד רפואי מסוגים שונים בחינם. זהו ציוד שנע מהפשוט למדי ועד המורכב והיקר. דוגמה פשוטה היא למשל קביים או הליכון. מורכב יותר הוא כיסא גלגלים ובקצה העליון של העזרים נמצאים דברים כגון מיטה חשמלית סיעודית או אפילו מנוף להרמת חולה. ניתן להשיג מעזר לציון גם ציוד מתכלה כגון מוצרי ספיגה, במחיר עלות. הציוד ניתן למגוון סוגי אוכלוסייה שזקוקה לו, אם זה חולים במחלות שונות, קשישים או בעלי מוגבלויות.
- ייעוץ והכוונה – ייעוץ והכוונה רפואיים מותאמים אישית, בהתחשב בפרמטרים כגון קופת החולים ואזור המגורים.
- פעילויות שונות לילדים – פעילויות עבור ילדים חולי סרטן ובעלי צרכים מיוחדים – מחנות קיץ, מופעים, טיולים, ימי כיף, מסיבות יום הולדת ועוד. כמו כן, העמותה מפעילה מועדוניות לילדים ונוער עם צרכים מיוחדים, בסופי שבוע ובשעות אחר צוהריים. פעילות זו, גם מקלה כמובן על משפחות הילדים.
- לגיל השלישי – פרויקט מיוחד (חיים לשנים – חי"ל) שמטרתו העלאת המודעות לבריאות אצל מבוגרים. במסגרת זו, מועברות סדנאות בנושאים שימושיים שונים, בהם שימוש בטוח בתרופות, תזונה בריאה, זהירות מתאונות, ביצוע פעילות גופנית ושיפור המצב הקוגניטיבי. משלימה זאת שורת בדיקות מניעתיות שמבוצעות לקשישים, כולל בדיקת ראייה, שמיעה ושיווי משקל.
לסיכום
עמותה מיוחדת זו, מספקת כפי שראיתם שני דברים משלימים וחשובים. מחד – מענה לנושא הספציפי והמיוחד של מח עצם. מאידך, מבחר דרכי סיוע נוספות, בתחום הפרא-רפואי.